top of page

Cat de greu este sa construiesti cu beton din canepa? (4) Panourile prefabricate

Panourile prefabricate sunt, practic, niste rame din lemn, cu umplutura de beton de canepa. Modul in care se obtin acestea este realtiv simplu. Se construieste o rama din lemn, i se ataseaza un suport rigid pe una dintre fete si se umple cu Hempcrete. Reteta amestecului este aceeasi - cea folosita in toate celelalte variante de constructie cu beton de canepa.

La fel ca in cazul metodei in care peretii de umplutura se realizeaza prin pulverizare, fata de fabricatie a panoului ramane pe pozitie, ca parte integranta a acestuia. Similar, placile din care se realizeaza suportul trebuie sa permita transferul vaporilor de apa. Heraklith, Sasmox si Fermacell sunt cativa dintre producatorii unor astfel de placi. In cazul in care se prefera materiale impermeabile la vaporii de apa, suprafata totala a acestora trebuie sa nu cumuleze mai mult de 40% din suprafata panoului. Aceasta limita superioara a cumulului de material impermeabil, de 40%, trebuie sa se regaseasca pe orice suprafata patrata, cu laturile de zece centimetri, de pe fata panoului.

Pentru conditiile climatice din Romania, aceste panouri ar trebui sa aiba o grosime de minim treizeci de centimetri. Din punct de vedere constructiv, cele mai simple panouri au perimetrul din scandura de lemn de o latime egala cu grosimea startului de canepa.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE Dintre toate metodele, aceasta este cea care asigura cel mai bun control al turnarii amestecului.

Totodata, prin folosirea acestei metode, riscurile legate de turnarea unui material ce poate produce iritatii si arsuri este mult redus. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este viteza cu care se ridica o constructie din panouri prefabricate. Cum construirea cu beton de canepa depinde de vreme, de umiditatea relativa a aerului & de temperaturile exterioare, scurtarea timpului de lucru pe santier este un deziderat, iar folosirea panourilor are exact acest rezultat.

Un dezavantaj major il constituie rigurozitatea cu care panourile trebuie proiectate si executate, astfel incat totul sa se potriveasca perfect. Interventiile si modificarile ulterioare, pe pozitie sau pe santier, pot fi deosebit de costisitoare; atat financiar cat si ca timp. O atentie deosebita trebuie acordata faptului ca realizarea panourilor prefabricate din beton de canepa presupune si incorporarea tuturor instalatiilor aferente.

Un alt dezavantaj al metodei acesteia este dat de greutatea panourilor. Un panou de numai 1,5m latime, cu o inaltime de 2,5m si cu o grosime de 30cm va avea o greutate de aproximativ 400kg. O asemenea greutate presupune folosirea unei macarale pentru manevrare si pozitionare. ATENTIE Betonul de canepa, maturat, are elasticitate redusa. Asta inseamna ca eventualele socuri mecanice din timpul transportului si al manevrarii, pot duce la deteriorarea materialului de umplutura. Odata ce panourile s-au fixat pe pozitie, trebuie verificata starea materialului de umplutura si trebuie remediate eventualele probleme. Este posibil ca, depinzand de dimensiunea si greutatea panourilor, sa fie nevoie de elemente suplimentare de rigidizare, conform proiectului.

Fiecare gaseste si isi insuseste metoda care i se potriveste cel mai bine. Daca ati ales metoda panourilor prefabricate, va doresc spor!

sursa fotografiilor: arhiva personala, sciencemuseum.org.uk, pinterest.ca, ecokithomesaustralia.com.au/hempcrete, tidewatercurrent.com/2015_winter

bottom of page