top of page

Cat de greu este sa construiesti cu beton din canepa? (3) Caramizi

Caramizile (blocurile de constructie) din canepa sunt o moda mai noua. Desi ideea de caramida din beton de canepa a aparut accidental - ca rezultat al workshop-urilor de profil si a incercarii unor producatori de a furniza semifabricate din beton de canepa - exista aplicatii in care acesta solutie constructiva se potriveste perfect.

Cum se produce o caramaida din Hempcrete? Simplu. Se foloseste acelasi amestec de puzderie, liant si apa, dupa aceeasi reteta ca pentru turnarea in situ, in cofraje, sau pentru pulverizare. Amestecul se toarna in forme. Dupa ce s-a inchegat un pic, se scot formele si caramida se lasa la uscat. Caramizile / blocurile pot fi folosite ca material de umplutura, autoportant, sau ca material de acoperire / captusire. In cazul din urma, se instaleaza pe un suport rigid iar acesta trebuie sa permita transferul vaporilor de apa. Caramizile din beton de canepa nu au dimensiuni standard. Ca urmare, pot fi prefabricate la dimensiuni care sa usureze punerea in opera. Singurul aspect de care trebuie sa se tina cont este acela ca, pentru a-si mentine integritatea structurala (atat in timpul procesului de fabricatie cat si pe pozitie, ca element de umplutura autoportant), o caramida dintr-acesta trebuie sa respecte raportul de 2 x 1 x 1 intre lungime, inaltime si adancime; ultima dimensiune, adancimea, poate fi mai mare - aceasta modificare crescand rezistenta prefabricatului.

Caramizile care se aplica pe un suport rigid pot fi mai zvelte, dimensiunile acestora determinadu-se, mai degraba, in raport cu cerintele proiectului, tipul suportului, modul de prindere s.a.m.d. Spre exemplu, in cazul captusirii unor pereti existenti, pentru a imbunatati performanta termica a constructiei, s-au folosit caramizi din beton de canepa de dimensiuni in afara raportului de mai sus. Caramizile / blocurile din beton de canepa se instaleaza precum cele obisnuite, numai ca se recomanda folosirea unui mortar de var. In caz ca trebuie taiate, acest lucru se face cu un simplu fierastrau de mana. La fel de simplu, in caz ca trebuie completat ceva, pe undeva, se prepara un pic de amestec care se foloseste ca atare.

Caramizile din beton de canepa pot fi simple sau pot incorpora o structura care permite manevrarea si instalarea lor cu mai multa usurinta. De fapt, acesta este domeniul in care putem folosi, mai degraba, denumirea de bloc; bloc de constructie. Dintre multele variante de blocuri din canepa destinate comercializarii, pe care le-am vazut de-a lungul timpului, singurele care au trecut probele productiei in serie si livrarii (prin asta intelegandu-se faptul ca au ajuns, intregi, la destinatie) sunt cele cu structura interna (din lemn sau palstic), tencuite cu un amestec de mortar de var si nisip. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Sunt usoare si de manevreaza cu mai putin efort decat betonul de canepa in stare umeda, crud.

Caramizile se pot pregati in avans. Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje. Pregatindu-le in avans, ne asiguram ca acestea sunt uscate in profunzime. Asta inseamna ca trebuie umezite doar superficial, la momentul zidirii lor. Fabricarea, din timp, a acestora, permite un mai bun control al reusitei amestecului; atat la turnare, cat si dupa maturare.

Carmizile se pot produce din timp dar si in timp, pe indelete. Asta ii ajuta pe cei ce doresc sa-si cultive, pe cont propriu, casa :) Daca din cultura proprie, a unui an, nu se asigura toata cantitatea de puzderie necesara unei case, caramizile pot fi turnate oricum si depozitate pentru mai tarziu. Caramizile sunt mai rezistente la variatii de umiditate, rozatoare si foc decat puzderia. Odata realizate, caramizile din Hempcrete pot fi depozitate pe durata nedeterminata, cu un minim de protectie.

Reprezinta solutia perfecta pentru lucarari de renovare si /sau captusire, reducand sensibil deranjul si mizeria caracteristice metodei prin turnare in cofraje sau pulverizarii. Caramizile reprezinta singura metoda rezonabila, din punct de vedere financiar, prin care se pot ridica pereti dubli, cu strat de aer in interior, din beton de canepa. Dintre dezavantaje as mentiona, in principal, faptul ca ridicarea unei constructii din caramizi de canepa - in cazul in care aceste prefabricate sunt produse in regie proprie - inseamna, practic, dublarea muncii sau, dupa caz, a manoperei. Peretele din caramizi de beton, ca orice alt perete, trebuie ridicat mentinand planeitatea si verticalitatea. Din acest punct de vedere, consider ca metoda turnarii in cofraje este mai iertatoare; un cofraj se poate masura, ajusta, repozitiona de cate ori e nevoie, inainte de turnare. ATENTIE

- In timpul procesului de uscare, caramizile trebuie sa fie foarte bine ventilate.

- Metoda nu presupune eliminarea, in totalitate, a prepararii betonului de canepa pe santier. Pentru toate zonele greu acceisbile se va folosi, in continuare, umplerea cu Hempcrete umed, in stare cruda.

- Caramizile din beton de canepa nu aduc niciun beneficiu din punct de vedere al rezistentei structurale.

Sa va fie de folos! M.

sursele fotografiilor: arhiva personala, archiexpo.com/prod/awex/product-148757-1793311, pinterest.com

bottom of page