top of page

betonul de cânepă

Ce este & cum se folosește,  caracteristici & date tehnice

Screen Shot 2018-03-04 at 3.10.52 PM.png
Small Green Plants
Screen Shot 2018-03-04 at 12.23.32 PM.png
Screen Shot 2018-02-25 at 1.33.09 PM.png

ce este...

Betonul de cânepă este un material de construcție ecologic, obținut prin amestecarea puzderiei de cânepă cu un liant pe bază de var și cu apă.

Din amestecul puzderiei de cânepă cu liantul pe bază de var și cu apa rezultă un material maleabil, betonul de cânepă în stare umedă, care poate fi pus în operă imediat.

Hempcrete, umplutura de beton de cânepă, se poate folosi atât pentru pereți, cât și pentru acoperișuri sau pardoseli. Densitatea amestecului  - după maturare - variază în raport cu domeniul de utilizare:
- pereți 300 - 400 kg/mc

- acoperișuri 220 - 250 kg/mc

- pardoseli 375 - 600 kg/mc.

- tencuieli 700 - 930 kg/mc

Betonul de cânepă este un material versatil, care se poate prepara conform unor rețete personalizate. Rețetele personalizate au la bază cerințele beneficiarului și particularitațile aplicației.

cum se folosește...

Betonul de cânepă se poate prepara atât pe șantier, la momentul punerii în operă, cât și în avans, în ateliere specializate.

Pe șantier, betonul de cânepă se amestecă într-un malaxor sau într-o betonieră, după care se toarnă, direct, în cofraje. O alta metodă de șantier este cea prin care produsul se prepară într-un utilaj specializat, care îl amestecă și îl pulverizează pe una dintre fețele cofrajului.


Semifabricatul preparat în avans poate fi livrat sub formă de cărămizi sau panouri structurale umplute cu beton de cânepă.


Indiferent de metoda preferată, betonul de cânepă rezultat nu are capacitate portantă, acesta fiind un material de umplutură.

Tradițional, structura de rezistență a cladirii este poziționată în interiorul peretelui de Hempcrete. Particularitațile structurii, poziția și tratamentul ei sunt determinate de materialul și configurația acesteia.

proprietăți...

• Betonul de cânepă se bazează pe componente ce pot fi produse sau achiziționate local, direct de la producătorii din țară.

• Amestecul poate fi pus în operă, în cazul turnării în cofraje, cu forță de munca locală.

• Ușor de transportat și manevrat.

• Puzderia de cânepă, din compoziție, este un material natural și regenerabil.

• Materialul maturat este ușor, necesita intreținere minimă și este reciclabil.

• Performanța termică a amestecului este peste media materialelor de construcție tradiționale.

• Confort interior ridicat datorită pereților de tip monolitic, implicit datorită  reducerii curenților de aer din incintă.
• Umiditatea relativă a aerului interior este menținută la un nivel confortabil datorită proprietaților higroscopice ale betonului de cânepă.
• Material în mod natural rezistent la igrasie si mucegai.
• Amestecul, betonul de cânepă, protejează împotriva insectelor,  rozătoarelor și a altor tipuri de dăunatori.
• Compuși organici volatili, COV (sau VOC - Volatile Organic Compounds), inexistenți, materialul asigurând puritatea și purificarea aerului. Construcțiile din cânepă de beton sunt apreciate de către persoanele suferind de alergii sau astm.
• Rezistență ridicată la foc, FLR 60/60/60.
• Performanță acustică buna atât din punct de vedere al transmiterii zgomotului cât și din punct de vedere al reducerii reverberațiilor.
• Material propice pentru construcții Net-Zero datorită cantitații de CO2 cosumate de către cânepă, in timpul creșterii.

date tehnice

• densitatea nominală a materialului uscat (ρ): 300 kg/m3 +/- 10 kg/m3
• conductivitatea termică (λ), la 10°C: 0.116 ±5% W/mK

• caldura specifică: 1550 J/kg.K (la 0% RH) si 1700 J/kg.K (la 65% RH); *RH = umiditatea relativă a aerului

• rezistența la transfer termic (U): 0,88 m2K/W

factorul de difuzivitate termică (α): 1.5 10-7 m2/s

• rata de absorbție a apei: 440 g/m2s0.5

permeabilitate la vaporii de apă (μ): 2-3

• rezistența la compresiune la 60 zile: 0.3 MPa - 1.1 MPa

• rezistența la intindere prin înconvoiere : 60 kPa - 400 kPa

• performanța acustică: 900Vson-m/s

rețete pentru betonul de cânepă

1.se amestecă puzderia de cânepă cu 1/3 din apă
2.se adaugă liantul (mixul de lianți) pe bază de var și se amestecă
3. se adaugă restul de apă și se amestecă
4. betonul de cânepă este gata pentru a fi pus în operă

Rețetele prezentate mai jos sunt conforme cu Agrementul Tehnic 001SC 06/612-2016

revizuit prin 001SC 02/621-2017 eliberat pentru Carmeuse Holding S.R.L.

Conform clasificării EN 459-1:

CL 90-S este liant pe bază de var calcic hidratat

HL 5 este liant pe bază de var hidraulic, cu adaos de ciment

FL A5 este liant pe bază de var cu aditivi de tip pozzolano

Pentru obținerea Agrementului Tehnic, s-au folosit următoarele produse, mărci inregistrate de Carmeuse Holding: SuperCalco S (CL 90-S), Enduria 500 (HL 5), SuperCalco A5 (FL A5)

reteta nr. 1
1 mc Hempcrete @ 350 kg/mc

• 130 kg CL 90 - S

• 65 kg HL 5
• 155 kg puzderie

• 325 L apă

reteta nr. 2
1 mc Hempcrete @ 385 kg/mc:

• 230 kg FL A5
• 155 kg puzderie

• 350 L apă

betonul de cânepă - între mit și realitate

Este greu sa construiesti cu beton de canepa

REALITATEA este ca, prin comparatie cu alte materiale de umplutura (de la lut sau cob pana la caramida sau panouri prefabricate), betonul de canepa este simplu de obtinut si usor de manevrat. Gradul de dificultate al pregatirii materialului & cel al construirii cu beton de canepa sunt la nivel mediu. Gradul de efort fizic, in varianta umplerii manuale a cofrajelor, este tot la nivel mediu.


Materialul este ideal atat pentru cei ce doresc sa construiasca in regie proprie, cat si pentru constructorii care doresc sa-si  diversifice oferta de piata.

Ca la orice alta constructie ce presupune folosirea unui material de umplutura, betonul de canepa este pus in opera dupa ce s-a ridicat structura de rezistenta.


Cat este de greu sa construiesti cu beton de canepa? (1) - In situ

Cat este de greu sa construiesti cu beton de canepa? (2) - Pulverizarea

Cat este de greu sa construiesti cu beton de canepa? (3) - Caramizi

Cat este de greu sa construiesti cu beton de canepa? (4) - Panouri prefabricate

Este nevoie de o structura de rezistenta speciala

REALITATEA este ca structura de rezistenta a caselor din beton de canepa este una simpla, pe cadre sau cu rame. Proiectarea structurii trebuie sa tina cont de grosimea peretilor si de pozitia relativa a structurii fata de perete.

La 220-500 kg/mc, betonul de canepa este un material din categoria materialelor usoare, ceea ce poate duce la o simplificare a structurii de rezistenta.


Materialul preferat pentru acest gen de constructie este lemnul, datorita compatibilitatii dintre cele doua materiale si a proprietatilor termice similare. Asta nu inseamna ca o casa din Hempcrete nu poate avea o structura de rezistenta din beton armat, metal sau alt tip de material.


In cazul unei structuri de rezistenta dintr-un material, altul dect lemnul, trebuie sa se aplice tratamente sau sa se foloseasca metode constructive avand ca rezultat evitarea contactului direct dintre materiale.

... detalii (pagina in lucru) ...

Betonul de canepa este un excelent izolator termic si are masa termica

REALITATEA este ca un material - orice material - nu poate excela, in acelasi timp, si ca izolator termic si ca material cu inertie termica.

Masa termica este capacitatea  materialul de a reactiona cu un  grad de inertie la schimbarea temperaturii. Aceasta depinde direct de densitatea materialului, implicit de masa sa. Cu cat materialul este mai greu, cu atat ii creste inertia termica. 
La randu-i, un material bun izolator termic are la baza incorporarea unui volum de aer cat mai mare. Cu cat materialul este mai usor, cu atat creste capacitatea izolatoare. 

Performanta termica inedita a betonului de canepa, fara ca materialul, in sine, sa aiba proprietati de top nici pe directia capacitatii izolatoare, nici pe directia masei termice, provine din faptul ca este un material compozit. Ca material compozit, acesta inglobeaza atat masa termica data de mortarul de var, cat si rezistenta termica data de puzderia de canepa & aerul incorporat in Hempcrete.

In concluzie, betonul de canepa este un material izolator decent, cu un anume grad de inertie termica, dar a carui complexa performanta termica, in exploatare, este excelenta.

... detalii (pagina in lucru) ...

Betonul de canepa respira

REALITATEA este ca ... aceasta capacitate de a "respira", a unui material de constructie, se refera la permabilitatea sa la vaporii de apa.

DA, betonul de canepa are capacitatea de a absorbi si elibera vaporii de apa din si in atmosfera. Fenomenul  acesta, cu cele doua componente ale sale, conduce la reglarea automata a umiditatii relative a aerului din incinta. Odata ce umiditatea in exces este preluata de catre peretele din Hempcrete, problemele asociate cesteia sunt reduse dramatic.

... detalii (pagina in lucru) ...

Casele din beton de canepa sunt confortabile

REALITATAEA este ca DA, casele din beton de canepa sunt foarte confortabile.

Confortul termic este dat de modul in care organismul uman percepe temperatura aerului &diferentele de temperatura, temperatura suprafetelor care ne inconjoara, curentii de aer si umiditatea relativa a aerului interior.

Odata proiectata si construita corespunzator, o casa din canepa creeaza un mediu care beneficiaza de izolatie termica (mentinerea unei temperaturi interioare corespunzatoare), inertie termica (oscilatii mici ale temperaturii aerului interior), pereti cu structura omogena (curenti minimi de aer pe fata interioara a peretilor) si capacitatea de a absorbi & degaja vaporii de apa (reglarea umiditatii relative a aerului interior).
Un alt factor benefic, ce trebuie mentionat, este acela ca mortarul de var din componenta betonului de canepa are capacitatea de a purifica aerul.

Un alt factor de confort interior ce si-a dovedit, de ceva timp, importanta este performanta acustica a cladirii. Betonul de canepa ofera, in acelasi timp, atat avantajul unei bune izolatii sonore, cat si controlul reverberatiei  sonore.

... detalii (pagina in lucru) ...

bottom of page