top of page

Cat de greu este sa construiesti cu beton din canepa? (2) Pulv

Dintre metodele folosite in prezent, pulverizarea este cea care care ne conduce dinspre domeniul artizanal catre cel al constructiei de masa. Daca in loc de o casa, vrem sa construim douazeci, daca preferam un ritm mai alert de construire, atunci trebuie luata in calcul ideea betonului de canepa aplicat prin pulverizare.

Fata de metoda precedenta, in situ, cea prin pulverizare necesita echipament specializat si un manipulant calificat.

Pulverizarea presupune folosirea unui utilaj care amesteca apa, liantul si puzderia de canepa, dupa care proiecteaza acest amestec, in stare umeda, pe cofraj. Cofrajul, in acest caz nu are decat o fata.

Pulverizarea se face prin aplicarea de straturi succesive, pana ce se ajunge la grosimea dorita a elementului de constructie. Grosimea necesara a stratului de beton de canepa se aproximeaza de catre manipulant. Pentru a realiza o pulverizare mai exacta, se recomanda montarea unor distantieri de ghidaj.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE Unul dintre avantajele majore ale acestei metode este consistenta amestecului proiectat pe cofraj. Desi retetele sunt, practic, aceleasi - si pentru turnarea manuala a betonului, in situ, si pentru pulverizare - in primul caz asezarea si tasarea manuala a amestecului pot duce la zone cu densitate diferita. Aceasta nu este o problema decat daca doresti sa mentii textura betonului de canepa ca element de decor sau ... daca esti perfectionist :)

Un alt avantaj este acela ca, de vreme ce cofrajul ramane pe pozitie, acesta poate fi inclus in calculele de dimensionare a structurii de rezistenta si devine parte integranta a acesteia. Despre tipuri de cofraje, alta data.

Deocamdata voi mentiona numai faptul ca un cofraj fix, pentru beton de canepa, trebuie sa asigure o buna circulatie a aerului dinspre elementul din Hempcrete, spre exterior. Asta inseamna ca, pentru cofrajul fix, se vor folosi fie:

- Placi prefabricate care sa permita transferul vaporilor de apa; Heraklith, Sasmox sau Fermacell.

- Materiale impermeabile la vaporii de apa, dar a caror suprafata totala sa nu cumuleze mai mult de 40% din suprafata elementului. Aceasta limita superioara a cumulului de material impermeabil, acest 40%, trebuie sa se regaseasca pe orice suprafata patrata, cu laturile de zece centimetri, de pe fata elementului.

- Un zid / panou deja ridicat, dintr-un material permabil la vaporii de apa.

Zidul existent, cel mentionat anterior, poate fi - la randu-i - din beton de canepa sau, mai important, poate fi din caramida de pamant, chirpic, lemn sau alte materiale naturale, permeabile la vaporii de apa. Asa se face ca betonul de canepa, Hempcrete, a devenit un material preferat pentru marirea capacitatii de izolare termica a unor cladiri, de obicei vechi, din materiale naturale. Nu ma refer la cladiri istorice, care au un regim special, ci la case vechi, simple, taranesti, pe care le intalnim peste tot.

Dintre dezavanataje, primul ar fi acela ca metoda duce la pierderi de material care, depinzand de priceperea sau nepriceperea celui care executa operatiunea de pulverizare, se situeaza intre 10 si 20%. Un alt dezavantaj este acela ca fata deschisa a elementului de constructie din beton de canepa nu iese neteda ci un pic valurita. Asta, insa, nu este o problema daca respectiva suprafata se acopera sau se tencuieste.

ATENTIE - Deoarece masina de pulverizat beton de canepa este mai complexa decat o simpla beotniera sau decat un malaxor, necesita o mai atenta ingrijire si trebuie curatata, in detaliu, dupa fiecare folosire.

- Odata inceputa pulverizarea, amestecul zboara in toate directiile, nu numai de directia dorita. Cel care opereaza echipamentul trebuie sa aiba, pe langa echipamentul de protectie de baza (despre care voi scrie mai in amanunt), masca de protectie cu filtre de unica folosinta si salopeta completa, cu gluga.

Daca ati avut rabdare sa cititi tot, sper sa va fie si de folos. M.

sursa fotografiilor: pinterest.com

sursa filmului: youtube.com

bottom of page