top of page

Cat de greu este sa construiesti cu beton din canepa? (1) In situ

Dintre cele cateva metode de constructie cu beton din canepa, cea mai populara este cea in care amestecul se prepara pe santier, in situ, si se toarna in cofraje; toarna este impropriu spus, fiindca materialul are constistenta unui amestec, in parti egale, de pamant umed de gradina & paie tocate marunt.

Odata preparat, amestecul se rastoarna si se aseaza in cofraj. Nu se toarna dar ... eu voi continua sa-i spun asa, ca sa simplificam lucrurile.

Mare parte din popularitatea metodei in situ are la baza dorinta de a ridica ceva cu mainile tale. Iti sufleci manecile si sa te apuci de treaba. De fapt ... exact asta nu se va intampla, fiindca masurile de protectie pe care trebuie sa le luam cand lucram cu beton de canepa prevad ca manecile lungi, obligatorii, sa fie nesuflecate. Dar, despre asta, alta data. Cu un strop de indemanare, lucrarea aceasta se poate face pe cont propriu sau in regie proprie. O familie, cativa prieteni, cativa voluntari pot ridica impreuna o casa. Se poate adauga si forta de munca locala, daca e nevoie. Manevrarea si turnarea se pot face cu forta de munca necalificata. Prepararea amestecului si asezarea lui necesita mai multa atentie dar, pana la urma, nu vorbim despre lucruri complicate.

Betonul de canepa este un material de umplutura. Asta inseamna ca amestecul se va turna :) in cofraje, in jurul unei structuri de rezistenta. Structura, ca orice structura de rezistenta, nu este lucru simplu. De aceea, pentru auto-evaluarea capacitatii de a lucra cu betonul din canepa, trebuie sa ne disociem de provocarile si problemele specifice structurii. Totodata, structura trebuie sa includa si sa ia in considerare toate aspectele care tin de montarea si demontarea cofrajelor. Despre structuri si cofraje voi scrie separat. Deocamdata consideram ca structura este ridicata. Cofrajele sunt instalate si-si asteapta umplutura. Care-i pasul urmator? Avem materialele. Hempcrete este un amestec de puzderie de canepa, var pentru constructii si apa. Un amestec. Deci vom pregati amestecul. Asta se poate face intr-un malaxor pentru beton, o betoniera simpla sau, pentru lucrari mici sau reparatii, intr-o galeata mai maricica. Depinzand de tipul de utilaj pe care-l avem, materialele se adauga intr-o anumita ordine; sau alta.

In cazul amestecului de betoniera, eu prefer sa incep cu puzderia, peste care adaug apa. Dupa ce acestea doua s-au amestecat bine, se adauga varul. Si se amesteca bine. Motivul pentru care prefer ca lucrurile sa fie facute in aceasta ordine, in cazul betonierei, tine de protejarea celui care manevreaza toate aceste ingrediente. Pentru lucrarile de mai mica importanta sau pentru simplifcarea obtinerii amestecului, in betoniera, se poate folosi "reteta" volumetrica simplificata 4-1-1; patru parti puzderie, o parte liant si o parte apa.

In cazul amestecului in malaxor, se incepe cu puzderia, cam doi baloti / malaxor. Balotii se cantaresc. La fel si varul necesar, care se adauga peste puzderie. Se amesteca acestea doua, dupa care se adauga apa. Cantarita. Si se mai amesteca o data. Gata! Cantitatile de puzderie, liant si apa sunt cele din reteta (kg). Daca nu v-ati elborat o reteta proprie, le puteti folosi pe cele de aici:

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

- Dezavanatajul este dat de acelasi aspect, cel al lucrului pe cont propriu, si se regaseste in durata mai mare de construire. - Un alt dezavantaj al metodei este acela ca, odata ridicati peretii, dureaza cam o luna, doua pana ce acestia s-au uscat complet. Perioada aceasta de timp este o estimare. In realitate, depinde de cantitatea de apa folosita initial, de grosimea peretelui, de temperaturile exterioare si de umiditatea relativa a a aerului. Abia dupa ce peretii s-au uscat bine, se pot aplica materialele de finisaj. - Un alt avantaj, nu lipsit de importanta, este acela ca ridicand constructia intr-un ritm mai lent, se poate urmari indeaproape calitatea executiei. ATENTIE!

- Puzderia de canepa trebuie sa fie curata, fara fibra, frunze, coji sau praf. Dimensiunile puzderiei pentru constructii trebuie sa fie intre 10 si 25 mm, umiditatea sub 15% si procentul de praf sub 3%.

- Liantul, varul pentru constructii, trebuie fie de tipul si calitatea necesare construirii cu beton de canepa. In concluzie, trebuie achizitionat de la un producator reputabil si specializat in aceasta tehnologie.

- Prea putina apa in amestec poate duce la o reactie incompleta a liantului si, ca urmare, la afectarea integritatii materialului. Elementul de constructie din beton de canepa se va sfarama.

- Prea multa apa in amestec poate duce la un timp excesiv de lung de uscare si la o tasare suplimentara, nedorita, a elementului de umplutura din beton de canepa. Tasarea duce, la randu-i, la scaderea capacitatii de izolare termica. Cam atat astazi. Sper sa fie de folos celor care doresc sa se apuce de treaba. Spor!

P.S. Daca nu am spus-o, deja, sau daca n-am spus-o suficient, metoda pe care am ales-o pentru construirea casei noastre este exact aceasta; in situ.

sursele fotografiilor: arhiva personala, pinterest.com, olx.ro

bottom of page