top of page

Pay It Forward

Prima noastra pornire, de altfel umana, a fost sa innobilam casa asta, inca din stadiul de visare, cu tot ce aveam noi mai bun. Am pornit la drum cu o doza excesiva de entuzism si cu o cantitate, cel putin egala, de cunostinte in domeniul constructiilor. Asa ca, in prima varianta, daca ar fi avut vreun sistem de propulsie, casa putea sa si zboare. Poate ca unul dintre noi chiar si-a fi dorit asta, ca pe o trimitere la anii lui de studentie si la meseria de baza: aeronave. Dupa ce am facut o lista impresionanta, din care nu lipsea aproape nimic din ceea ce reusisem sa acumulam - atat in domeniile noastre de baza, cat si prin implicarea pe directia constructiilor alternative - ne-am amintit, din fericire, principiul dupa care proiectam pentru altii. Ingineria!

Ingineria ... asa cum o intelegem noi. Adica o combinatie intre arta de a naviga printr-un hatis de norme, calcule & prescriptii tehnice, claritatea de a selecta prioritatile reale si abilitatea de a le pune in aplicare. Sau, simplificat, cautarea unui punct de optim intre dorinte, rezultate si buget.

Despre calcule, norme si prescriptii o sa povestesc in detaliu, alta data.

Intre timp, aplicand principiile care ne-au raspuns frumos la intrebarea "de ce?" am hotarat ca vom avea: - O constructie de o forma cat mai simpla, regulata si adunata, cu cat mai putine spatii separate, prioritar fiind conceptul de monovolum.

- Suprafete vitrate cat mai ample pe latura de sud, cu sticlarie cu factor g (solar) cat mai ridicat. Suprafetele vitrate, pozitionate pe celelalte directii, la un minim acceptat, cu sticlarie avand transfer termic cat mai scazut.

- Pereti in constructie monolitica, compacti, cu componente interne cat mai compatibile din punct de vedere al densitatii materialelor si al ratei de transfer termic.

- Aporturi solare, cu inmagazinare pe termen lung si scurt, pentru perioada de incalzire.

- Materiale de productie romaneasca si forta de munca locala; pe cat posibil.

In aceeasi masura, vom incerca sa stimulam revigorarea unor tehnici traditionale si implementarea unora noi, derivate din cele traditionale.

Nu in ultimul rand, adresandu-ma celor interesati de genul acesta de constructii, spun ca mi-as dori ca acest proces de construire a casei Net-Zero, din beton de canepa, sa fie unul interactiv. Asteptam comentarii, laude :-) si ... vizite pe santier.

Aceasta este ideea nostra de baza! Dorim sa va invatam ceva nou si totodata peren. Va oferim din experienta noastra si va invitam s-o preluati, copiati, imbunatatiti si, ideal, s-o impartasiti, la randul vostru. Noutatea va consta, evident, in folosirea unor materiale, principii si tehnici de constructie novatoare. Ceea ce nu este o noutate, caci este un concept mai vechi care nevoie doar de un pic de desprafuire, este ideea de a transmite mai departe ceea ce stii, cu buna credinta si implicare. Un fel de claca, atat in plan real cat si virtual, prin care sa ne ajutam atat pe noi insine si pe cei din jur.

Pay it forward!

M.

sursele fotografiilor: arhiva personala, pinterest.com

bottom of page